Slyšel jsem o nich léta, ale až v roce 2015 jsem je poprvé uviděl „naživo“. Řeč je o záhonech, které jsou uvnitř kompostem a zvenku záhonem (Určitě mají nějaký permakulturní název – pokud ano, napište mi ho do komentáře, prosím). V roce 2015, v nadmořské výšce 1500 m.n.m. jsem žasl nad mangoldem, kapustou a další bujně rostoucí zeleninou, která tam na těch záhonech rostla a vypadala jako ze žurnálu (horským podmínkám navzdory).
Permablitz v Senínce – pradávné umění spolutvorby v novém hávu
V tomto blogu chci sdílet jeden silný zážitek z tohoto podzima, kdy se spojilo několik desítek blízkých lidí k tomu, aby společně nasadili nový sad. Tomu, jak se to stalo, se říká permablitz.
Top 11 mých zahradnických objevů ’21
Zahrada je pro mě laboratoří života, zdrojem jídla a neustálé inspirace. Sepsal jsem si letos zase svých top 11 zahradnických experimentů za minulý rok (zde ’20). Myslím, že my zahradníci se musíme inspirovat (já se od ostatních inspiruji vydatně), a tak s dovolením sdílím i to své.
Zahradní hlíva
Letos jsem se opřel do svý panelákový mikro-zahrádky a posunul ji zase o level dál. Poprvé jsem zkusil česnek a cibuli (obojí k radosti), ve „velkém“ košťáloviny a fazole, několik druhů rajčat. Jako vzpomínku na dědu jsem poprvé ve svém dospělém životě založil záhon na květiny (letos tedy spíš s experimentálními výsledky). A podruhé v životě jsem se odvážil i do hub, přesněji řečeno do hlívy.
Do dnešního blogu dávám svou obnovenou hlívovou zkušenost.
Top pět mých fermentačních experimentů ’20: fazole, červená řepa, zeleninová směs, ovocné kimči & kvas
Jaro se u nás ne a ne proklubat, ale já stejně cítím v kostech, že sezóna fermentace končí. Pozoruji to třeba na tom, že mám čím dál větší chuť na něco zeleného ze zahrady než na to kvašené z lednice nebo ze sklepa. A jak to jedno období končí, mám potřebu se za ním krátce ohlédnout. Pro mě bylo totiž mimo-řádné.
Velikonoční a vánoční samozřejmost: mazanec & vánočka
Asi se shodneme, že mazanec s vánočkou nejsou nic zdravého. Ale pro mě jsou velký kus dětství. Velikonocím bez mazance něco chybí, stejně tak Vánocům bez vánočky. Kromě toho – jako i u jiného pečení – mám pocit, že navazuju na své babičky, vracím se při tom do dětství a zažívám tak u toho nádherné chvíle.
Pekař peče housky… a babičky buchty (housky, chléb, štrůdl & buchty)
Můj praděda byl pekař. Profík. Moje babičky byly české, tj. v pečení taky profíci. Děda pekl chleba, housky a rohlíky, babičky potom buchty, koláče, mazance nebo vánočky. Bylo otázkou času, než zaslechnu volání svých předků a začnu péct též…
Semena & osevní plán
Všiml jsem si, že Covid období není jenom na prd. Například mému zahradničení prospívá. Pozoruji na sobě, že jsem se v této oblasti svého života od laňského jara posunul skoro až skokově. Letos jsme celou zimu doma a já si tak chci vypěstovat všechny rostliny od semene sám. Moje zahrádka je mikro, a tak jsem se naučil si každý rok rozkreslit její jarní podobu (výše). Letos jsem si poprvé rozepsal i semena a sazenice (níže).
Fermentace jako jeden z mých velkých objevů roku 2020
Podzim a zima je i v naší domácnosti obdobím zvýšené fermentační aktivity. Fermentujeme vlastně celý rok, ale jak spadnou jablka, děláme jablečný ocet, pak nakládáme kimči, šlapeme zelí a když už se tohle rozjede, tak pak už fermentujeme cokoli, co je v té době na zahradě nebo v lednici, co máme od naší rodiny, sousedů, z naší KPZky, z Obživy či jiných zdrojů (o tom, kde bereme jídlo více zde).
Přirozenost jablečného octa
Na jablečný ocet jsem si musel přijít sám. Kdyby babička žila, nadšeně jí o tom vyprávím. Tak moc jsem si ho oblíbil, že ho tuto zimu dělám už šestou sezónu.