Zahradní hlíva

Letos jsem se opřel do svý panelákový mikro-zahrádky a posunul ji zase o level dál. Poprvé jsem zkusil česnek a cibuli (obojí k radosti), ve „velkém“ košťáloviny a fazole, několik druhů rajčat. Jako vzpomínku na dědu jsem poprvé ve svém dospělém životě založil záhon na květiny (letos tedy spíš s experimentálními výsledky). A podruhé v životě jsem se odvážil i do hub, přesněji řečeno do hlívy.
Do dnešního blogu dávám svou obnovenou hlívovou zkušenost.

Ta moje první zkušenost – před osmi lety – byla neslaná, nemastná: Zvolil jsem špatné dřevo (moc hubené klacky) a příliš slunné stanoviště. Letos jsem se snažil poučit a zvolil to nejtemnější, nejvlhčí místo zahrady – hned za dokonale zastíněným plotem zastíněné řadou bobkovišní a angreštů:

Jak (možná) vidíte na fotce, použil jsem čerstvě nakácenou vrbu. Můj hlívový guru Vlastimil Šavelka z www.planetahub.cz  vrbu uvádí mezi neutrálními dřevy, tj. není to ideál, ale hlíva to dá. Já vhodné dřevo hledal dlouho a toto bylo nakonec to nejlepší, co jsem našel.

Podle pěstebního návodu jsem si domů postupně navozil 4 klády – v tašce na koloběžce, což byl dobrý tělocvik. Vzal jsem dětskou vaničku, naplnil jí odpadní vodou a každou kládu jsem do ní na den, dva ponořil.

Máčení zde:

Mezitím jsem si na „Planetě hub“ objednal 2 balení kolíčků napuštěných myceliem:

Když byly klády namočené, vyvrtal jsem do nich podle návodu otvory, do nich zatloukl zmiňované kolíčky a ty nakonec zakapal voskem (to jsou ty červený fleky – jinou, než červenou jsem doma nenašel):

Vrtám:

Pak zatlouct kolíčky a zakapat voskem:

Když bylo zatlučeno, zakapáno, klády jsem zakopal z poloviny do země:

To bylo koncem dubna. Pak jsem je v suchých obdobích občas polil vodou a zasypal to listím. Několik následujících měsíců se mně klády snažily „oživit“ a já tak musel pravidelně ořezávat větvičky. Zpočátku mě to trochu vylekalo a říkal jsem si, kdo z koho: vrba nebo houby? Nakonec zvítězily houby. V říjnu se objevily první. Takhle jsme je pak s Týnkou sklízeli:

Dohromady toho byly letos tři porce pro čtyřčlennou rodinu, tj. taková spíš mikro-sklizeň. Ale i tak obrovská radost po všem tom úsilí. Já tyhle experimenty miluju.

Inspiraci najdete na Hlívovém blogu nebo houbařském facebookovém profilu zmiňovaného Vlastimila Šavelky.

____________

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie – zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Nebo, moc prosím, podpořte Slušnou firmu na misi za svobodné, zodpovědné a místní podnikání proti dnešní hegemonii green a dobrowashingu ZDE. Díky!

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy
Moje poslední kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti.