Slyšel jsem o nich léta, ale až v roce 2015 jsem je poprvé uviděl „naživo“. Řeč je o záhonech, které jsou uvnitř kompostem a zvenku záhonem (Určitě mají nějaký permakulturní název – pokud ano, napište mi ho do komentáře, prosím). V roce 2015, v nadmořské výšce 1500 m.n.m. jsem žasl nad mangoldem, kapustou a další bujně rostoucí zeleninou, která tam na těch záhonech rostla a vypadala jako ze žurnálu (horským podmínkám navzdory).
Permablitz v Senínce – pradávné umění spolutvorby v novém hávu
V tomto blogu chci sdílet jeden silný zážitek z tohoto podzima, kdy se spojilo několik desítek blízkých lidí k tomu, aby společně nasadili nový sad. Tomu, jak se to stalo, se říká permablitz.
Top 11 mých zahradnických objevů ’21
Zahrada je pro mě laboratoří života, zdrojem jídla a neustálé inspirace. Sepsal jsem si letos zase svých top 11 zahradnických experimentů za minulý rok (zde ’20). Myslím, že my zahradníci se musíme inspirovat (já se od ostatních inspiruji vydatně), a tak s dovolením sdílím i to své.
Zahradní hlíva
Letos jsem se opřel do svý panelákový mikro-zahrádky a posunul ji zase o level dál. Poprvé jsem zkusil česnek a cibuli (obojí k radosti), ve „velkém“ košťáloviny a fazole, několik druhů rajčat. Jako vzpomínku na dědu jsem poprvé ve svém dospělém životě založil záhon na květiny (letos tedy spíš s experimentálními výsledky). A podruhé v životě jsem se odvážil i do hub, přesněji řečeno do hlívy.
Do dnešního blogu dávám svou obnovenou hlívovou zkušenost.
Semena & osevní plán
Všiml jsem si, že Covid období není jenom na prd. Například mému zahradničení prospívá. Pozoruji na sobě, že jsem se v této oblasti svého života od laňského jara posunul skoro až skokově. Letos jsme celou zimu doma a já si tak chci vypěstovat všechny rostliny od semene sám. Moje zahrádka je mikro, a tak jsem se naučil si každý rok rozkreslit její jarní podobu (výše). Letos jsem si poprvé rozepsal i semena a sazenice (níže).
Odkud bereme naše jídlo?
Žijeme v Praze – v přízemním panelákovém bytě s malou zahrádkou ve čtvrti s názvem Praha-Komořany. Životu ve velkoměstě navzdory, jsme se před sedmi lety rozhodli, že se vrátíme od průmyslových potravin ke skutečnému jídlu. Prostě jsme se rozhodli jíst jídlo, u kterého ideálně víme, kde a jak vzniklo, které nikdo nezasypal hromadou toxických chemikálií a tím nezničil půdu, vodu a všechno živé široko daleko, neobletělo to cestou za námi půl planety, prodejci a přeprodejci nesedřeli zemědělce z kůže a nebylo to celé zabaleno do jednorázových a často i toxických obalů.
Můj nový objev: Biouhel
O biouhlu mi teda babička neřekla. Zčásti proto, že o něm nevěděla a asi i ze strachu, abych něco neprovedl. Od malička mě totiž přitahuje oheň, až tak, že jsem v první třídě zapálil svou základku (To jsem popsal ve své knize Třináct tisíc dní.
Čtrnáct A-ha z letošního zahradničení
Narodil jsem se v době a v části světa, kde si lidé velkou část svého jídla uměli ještě vypěstovat, vychovat, sesbírat, zpracovat a jinak vyrobit. Část dětství jsem tak strávil na zahradách, neboť u každého domu u nás na malém městě nějaká (jedlá) byla.
Když mi bylo osmnáct změnila se doba a velká část lidí uvěřila, že zahrada by měla být na okrasu a že pěstování zeleniny je maximálně hobby na penzi. Jídlo se začalo kupovat v supermarketu.
Chvíli nám trvalo zjistit, že supermarkety jsou bouda, a že koupit v nich je možné cokoli, ale jídlo určitě ne. Čím víc se tak dnes dozvídáme o fungování našem dnešním „potravinovém systému“, tím více se nás vrací k zahradničení a dalším cestám k jídlu.
Můj návrat na potravinovou zahradu začal před čtrnácti lety, po narození naší první dcery. Dnes pečuji o dvě zahrady. Primárně o naší městskou mikro-zahrádku u nás doma v Praze-Komořanech a občasně, v návalech o horskou zahradu u rodičů v Čenkovicích.
V Komořanech mám za sebou sedmou sezónu. Každým rokem se učím něco nového, chápu lépe místní půdu, vítr, slunce, vláhu, učím se přizpůsobovat měnícímu se klimatu.
Zde je čtrnáct největších A-ha z mého letošního hospodaření: