Asi se shodneme, že mazanec s vánočkou nejsou nic zdravého. Ale pro mě jsou velký kus dětství. Velikonocím bez mazance něco chybí, stejně tak Vánocům bez vánočky. Kromě toho – jako i u jiného pečení – mám pocit, že navazuju na své babičky, vracím se při tom do dětství a zažívám tak u toho nádherné chvíle.
Zde je recept, podle kterého děláme vánočku/mazanec u nás:
Ingredience:
– 100 ml vlažného mléka
– 1 kostka cukru
– 1 kostka droždí
– 650 g polohrubé pšeničné mouky
– 120 g cukru (dávám míň)
– špetka soli
– 1/2 vanilkového cukru
– 1 vejce
– 2 žloutky
– 250 ml 33% smetany (testoval jsem i s mlékem a bylo to ok)
– citronová kůra
– rozinky
– 1 – 2 žloutky na pomazání
Jako u čehokoli jiného k jídlu nás doma – pochází naše ingredience téměř ze 100% z ekologických provozů – přes naší KPZ-ku a přes Obživu. Citróny (kůru) máme letos z hromadného nákupu z jedné spřátelené řecké farmy.
Postup:
- Z vlažného mléka, kostky cukru a kostky proždí necháme vzejít kvásek.
- V míse promícháme sypké ingredience, přidáme citrónovou kůru (výhradně bez pesticidů!), smetanu, jedno vejce a dva žloutky, vykynutý kvásek a nakonec rozinky. Nejdřív promícháváme vařečkou a pak těsto ještě dobře prohněteme na vále.
- Uhnětené těsto vratíme do mísy a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto na vál ještě prohněteme. V případě vánočky ho rozdělíme na polovinu. Z každé poloviny si uválíme 9 válečků. Jak se vánočka skládá najdete například ve video-receptu níže:
- Mazanec/Vánočku přeneseme na vymazaný plech a ozdobíme je mandlema, které jsme si předtím namočili, oloupali a rozpůlili. V dětství byly pečené mandle na vánočce/mazanci u babičky tak velkým lákadlem, že jsem je chodil olupovat. Babička nebyla ráda. A potřeme žloutkem.
- Pečeme při 170° asi 35 min, prostě dozlatova.
Zde ještě pár fotek z procesu. Zde konkrétně pletení vánočky podle video-návodu:
Detailní pohled na první propletenec:
Zde vyloupané mandle:
Hotové vánočky připravené do trouby:
Upečená vánočka:
Hotový mazanec:
Mazanec těsně před strčením do trouby:
……..
Tomáš Hajzler: LinkTree, FB, IG, Li, YT, Zprávy ze života, Knihy
Moje nová kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti